17.6 och 18.6 kl 17-20:30 vid Malakta

I workshopen Spray Can Art, förenar Jon Gredmark det förflutna, nuet och framtiden i en resa genom spraykonstens långa och krokiga väg. Vi startar i 70-talets New York med tunnelbanegraffiti och hip hopens födelse, mellanlandar i nolltoleransens 00-tal i Stockholm och färdas vidare in i framtiden för en konstscen som har blivit älskad, hatad, hyllad, förbjuden, ständigt debatterad och alltid omdiskuterad.

Program:
Workshopen, Spray Can Art, är indelad i två tillfällen om vardera fyra lektioner 17 och 18 juli. Vid det första tillfället läggs fokus på den tidiga tunnelbanekonsten och så kallad ”hip hop-graffiti”. Workshopens ledare ger en historisk och kulturell kontext genom föreläsning, bildvisning och diskussion kring främst den tidiga graffitin med fokus på konstformens estetik, tekniska utveckling och struktur. Kort och gott, ”hur man gör en graffitimålning”.
Största delen av workshopen är dock praktisk och tar upp de steg, från skiss till färdig målning, som behövs då deltagarna ges möjlighet att utföra sin alldeles egen graffitimålning.

Vid det andra tillfället ligger fokus på graffitins utveckling och olika inriktningar som konstformen har tagit där en del inriktningar samverkar och överlappar varandra samtidigt som andra står i ren konflikt som motsatser och oförsonliga fiender. Vi diskuterar allt mellan stjärngalleriernas favorit Banksy och de Brasilianska favelornas Pichaco.
Även i del två ligger fokus på praktiskt konstnärligt skapande men den här gången lämnar vi graffitin för att istället närma oss den likaså omtvistade, (inte minst bland graffitimålare), konstformen ”Streetart”.

Båda tillfällena kombinerar teori och praktik. De teoretiska delarna utgörs av diskussion, föreläsning och bild/filmvisning. De praktiska delarna utgörs av konstnärligt skapande med fokus på teckning och spraymåleri.

Deltagarna bör ha oömma kläder och har man eget luftfilter munskydd ta gärna med. Arrangören har engångsmunskydd till alla deltagare.

Vi bjuder på kaffe/te/ saft/vatten men ta gärna med eget mellanmål. Andra kvällen får den som vill stanna kvar för att grilla efter kursen.

Sommaren 2019 är bildkonstnären Jon Gredmark (SE) inbjuden gästkonstnär vid Malakta AiR. Gredmark arbetar i olika tekniker däribland muralmålning (väggmålning) och kommer förutom workshopen att göra en större mural på fasaden till Malax Bibliotek.

Materialavgift: 30€

OBS! Antalet platser är begränsat. Bindande anmälan till moj@malakta.fi senast 12.7.

Workshopen förverkligas med stöd av Svenska Kulturfonden och Aktia Stiftelsen i Malax