Nu är det dags att ansöka till OrdkonstLab2019 som arrangeras 3-5.10 vid Malakta.

Blogginlägget nedan är skrivet av Ellen Strömerg som tillsammans med  Heidi von Wright handleder labbet.

Alla som skriver har perioder när det inte går. Kalla det skrivkramp om du vill, kalla det oinspiration. Förr trodde jag att de där perioderna av o-inspiration eller skrivkramp var ett allmäntillstånd och att de där gångerna när det går, när man har inspiration, bara var luckor av ljus i ett stort, kompakt mörker. Jag tänkte att vår uppgift som skrivande människor är att sitta och invänta de där luckorna och med nån slags håv försöka fånga de små strimmor av ljus som når oss.

Jag tror fortfarande skrivande är ett slags mörkt rum. Oftast är det inte kul att börja. Men jag har förstått nåt viktigt om ljuset. Vår uppgift som skrivande är inte att sitta och invänta ljusglimtarna, utan att jaga dem. Det enda sättet att hacka sig igenom mörkret är att skriva. Du hittar inte ditt skrivande i ljusglimtarna, du skapar ljusglimtar genom att skriva. Ju mer du skriver, desto mer lyser det. Så är det bara.

Nu kanske du tänker jaha, men vad hjälper det här mig, det är ändå svårt att skriva? Ja men då ska du få en alldeles gratis övning av mig. Det här är en av de få skrivövningar som funkar att göra på egen hand tycker jag och jag brukar ofta starta skrivpass eller lektioner med just det här.

Nu ska vi flödesskriva, du och jag.

Sök fram ett papper och en penna. Det går att göra på dator också, men jag föredrar att göra det för hand, helt enkelt för att det är som att något skulle hända när man måste röra handen. Men dator är helt okej, det där känner du bäst av själv.

Sen söker du fram den här spellistan [https://open.spotify.com/user/ellensberg/playlist/2Pst9vX5SEjEePh4PgnphM?si=Df5MT9f6RLeBf5B8vHvbwg]  på Spotify. Har du inte Spotify kan du bara söka fram nån instrumental låt eller musikstycke du gillar.

Nu vill jag att du ska tömma huvudet. På pappret. Jag vill att du under – en låt, två låtar, fem minuter, tjugo minuter – du väljer själv – ska skriva så mycket du hinner. Utan stopp. Det behöver inte betyda något, det ska inte bli en text, du behöver inte visa upp det för nån, det behöver inte ens hänga ihop, jag vill bara att du ska skriva. Om du inte vet hur du ska börja – börja med just det;  “jag vet inte vad jag ska skriva, varför ska jag göra det här, här sitter jag nu…”. Låt det gå dit det går.

När tiden är ute har du i bästa fall något som liknar en text. Läs igenom den. Välj en mening du fastnar för; en som kanske glimrar lite extra.
Det är där du börjar idag.
Det är där du hittar ljuset.

Blogginlägget är skrivet av Ellen Strömerg som tillsammans med  Heidi von Wright handleder OrdkonstLab2019 som arrangeras 3-5.10 vid Malakta.